Sed jezdce

Pouze jezdec, který správně sedí, může očekávat od svého koně dobré výsledky. Pozice se zlepšuje, pokud jezdcův sed „splyne“ s koněm, tudíž horní část těla jakoby vyroste, ale přitom zůstává uvolněná. Nohy jsou spuštěné směrem dolů, ale nejsou napnuté a jemně udržují kontakt s koněm. Jezdec, který nesedí správně a pružně v sedle a nesplyne s koněm, nemůže nikdy dosáhnout nezávislosti pobídek a jemné ruky.

Jen díky dobré pozici sedu a pružnému koni může jezdec uspět při zklidnění ruky. Tím může zjemnit svoje působení rukou, místo tahání koně za hubu.

Dobrou radou pro všechny, kteří chtějí dobře jezdit a správně sedět, mohou být gymnastická cvičení. Díky nim získá jezdec pružnost, jemnost a jistotu i v ježdění. Přiblíží se tím k ideální pozici a lépe se daří i složité cviky bez velkých pohybů a gest, takže pro pozorovatele nastává dojem absolutní harmonie mezi koněm a jezdem.

 

Pomůcky

Jedním z klíčových bodů je naprosté uvolnění nohou. Co se týká rukou, první věc, kterou trenér musí jezdci zdůrazňovat je, že koňská huba je citlivá a neustálé tahání za otěže je naprosto k ničemu a navíc i unavující pro jezdce. Koně tím otupuje, někdy až do té míry, že ztuhne a nedá se i zastavit.

Často je slyšet, že jezdec je výjimečný, protože má jednoduše dobrou ruku. Zřídka je to slyšet od „dobrého koňáka“, protože ten ví, jak je důležité správně používat pomůcky nohama. Oba tyto body jsou důležité pro dosáhnutí úspěchu.

Jezdcovi nohy musí naprosto přilnout ke koni bez jakýchkoliv zaťatých svalů, které zajistí pružné použití nohou v případě potřeby. Kůň na ně reaguje hladce bez jediné známky ztuhlosti nebo tvrdosti nebo odmítavé reakce.

Pokud ruce ztuhnou, mají tendenci zadržovat koně a bránit mu v pohybu dopředu.

Pouze jezdec, který je naprosto uvolněný, získá uvolněného koně a tím i ideální souhru dvojice.

Studenti drezury se musí učit používat správně a stylově pomůcky rukou i nohou, ale navíc se musí učit přemýšlet a používat hlavu pro řešení vzniklých jezdeckých problémů. 

(Nuno Oliveira - Reflexions on Equestrian Art)

počítadlo.abz.cz